Kuchnia włoska, hiszpańska, francuska – każdy z nas jest w stanie wymienić podstawowe dania, a co w przypadku kuchni gruzińskiej? Aromatyczne przyprawy, sery i mięso – te składniki idealnie charakteryzują kuchnie Gruzinów.

Kultura celebracji jedzenia jest tam niezwykle popularna i najbardziej dostrzegalna, gdy odbywa się tradycyjna gruzińska supra. Przypomina ona ucztę, z dużą ilością półmisków na stole, z których można częstować się dowoli. Uczestnictwo w takim wydarzeniu daje możliwość spróbowania najrozmaitszych potraw podczas jednego posiłku. Taką kolację najlepiej zamówić w tradycyjnej gruzińskiej gospodzie, w której gospodarze podają domowe jedzenie. Jakich dań możemy się spodziewać, gdy będziemy brać udział w Suprze?

Chaczapuri

Jesteśmy pewni, że przynajmniej raz w życiu słyszeliście tę nazwę. Wiecie jak wygląda lub jak smakuje Chaczapuri? Tradycyjne gruzińskie danie swoją formą przypomina pizzę, jest robione z ciasta drożdżowego, a nadziewane różnymi rodzajami sera, a następnie zapiekane w piecu opalanym drewnem. Region Adżarii posiada swoją specjalną odmianę, która charakteryzuje się kształtem łódki, a także dodatkiem ściętego jajka.

Chinkali

Wyjątkowe pierożki o bardzo charakterystycznym sposobie zwijania i intensywnych nadzieniach. Farsz najczęściej wykonywany z baraniny lub wieprzowiny, z dodatkiem cebuli, kolendry oraz bulionu. Wyglądają niezwykle apetyczne i jednocześnie orientalnie. Odpowiednie zjedzenie Chinkali to sztuka, a dojście do wprawy zajmuje trochę czasu. Pierożki są niezwykle pożywne, już 5-6 wystarczy, aby najeść się do syta.

Dania mięsne

Mięso, obok sera i wina, to najczęściej wykorzystywany składnik do przygotowywania dań. Kurczak czemruli, szaszłyki z wieprzowiny, wołowiny czy baraniny czy kotleciki z mięsa mielonego z dodatkiem nasion granatu. Potrawy podawane są najczęściej w gęstych sosach warzywnych, przypominających konsystencją curry.

Ajapsandali

Dania z warzyw stanowią idealną równowagę do często ciężkostrawnych dań głównych. Ajapsandali składa się ze smażonego bakłażana, cebuli, papryki oraz pomidorów. Przysmak doprawiany jest dużą ilością świeżych ziół, czosnkiem oraz pietruszką.

 

Podróż kulinarną kończymy na słodkich przysmakach – baklavie oraz czurczcheli. O tym pierwszym zapewne mieliście okazję słyszeć wcześniej – baklava, czyli ciasta przekładane nadzieniem z miodu, orzechów oraz cukru, a znacie czurczchele?

Deser zawieszony na nitce, którego głównym składnikiem są orzechy. Tak przygotowaną formę pokrywa się masą z winogron, mąki i cukru, a następnie suszy.

Niezwykła różnorodność smaków kuchni gruzińskiej zaskoczy każdego, kto będzie miał okazję jej spróbować. Dania mięsne, wegetariańskie czy obłędne desery z naturalnych składników – to całkiem inne doznania kulinarne niż mamy okazję próbować na co dzień. Kuchnia jest jednym z powodów, dla których warto odwiedzić ten kraj – a lista na tym się nie kończy!

Jesteśmy profesjonalnym partnerem gruzińskich deweloperów.

Nieruchomości wakacyjne w Gruzji to nasza specjalność. Z nami każdy inwestor odnajdzie ofertę dla siebie.

Newsletter



Positano Sp. z o.o. © 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone | KRS: 0000457038

Translate »